Lyhyesti:

Arvoa luovaa kaupallista kommunikaatiota
hands-on.



Pitkästyttävästi:

Asiat ovat loppuviimein yksinkertaisia — kiinnostava kiinnostaa ja vaikuttava vaikuttaa. 

On kyse sitten brändimuotoilusta, markkinoinnista, mainonnasta, kaupallisesta designista tai mistä tahansa luovan kommunikaation muodosta tai osa-alueesta, voi niitä tehdä huonosti, keskinkertaisesti, hyvin, ja joskus jopa erinomaisesti.

Erinomaisen tunnistat siitä, että se on kontekstissaan kiinnostavaa, ja kun se kiinnostaa, se vaikuttaa, ja kun se vaikuttaa, se luo arvoa, ja kun se luo arvoa se on, tadaa (!), erinomaista.

Askelmerkit tähän ovat yksinkertaisimmillaan yksinkertaiset:

1. Tutki
2. Ymmärrä
3. Positioi
4. Muotoile 

Ensin pitää tietää että voi ymmärtää, ja kun ymmärtää voi positioitua, ja kun positioituu, voi alkaa lähestyä kommunikationaalisia ja muotoilullisia tulokulmia.

Muotoilussa on markkinoinnin, brändimuotoilun ja kaupallisen designin kontekstissa aina kyse ajattelun ja ymmärryksen kautta syntyvästä kilpailuetua luovasta kommunikaatiosta — siitä keihäänkärjestä, joka nähdään, kuullaan, joka tuntuu, ja joka vaikuttaa — tavalla tai toisella.

Kyse on loppuviimein kiinnostavaksi tekemisestä, mutta aina relevanttiudesta ja tavoitteista ponnistaen. Ja yhtä oleellista kuin on olla kiinnostava, on olla relevantti, sillä kiinnostavuus itsessään ei vielä ole arvo. Mutta kun kommunikaatio ponnistaa tuotteelle tai palvelulle relevantista kulmasta ja se on muotoiltu kiinnostavaksi kommunikaatioksi, alkaa sata kertaa sadasta tapahtua arvoa luovia asioita.

Kommunikationaalinen muotoilu itsessään on mm. kiteyttämistä, yksinkertaistamista, oivalluttamista, tarinankerrontaa ja estettisiä ratkaisuja, ja loppuviimein tämä muotoilu on se pihvi josta syntyy vaikuttavaa kerrontaa markkinoinnin, mainonnan, brändimuotoilun ja kaupallisen designin keinoin. Sitä kommunikaatiota, joka joko synnyttää haluttua toimintaa, tai ei synnytä.

Positio-, kohderyhmä- ja kilpailijaymmärrys, strateginen näkemyksellisyys, kontekstissaan laadullisesti korkeatasoiset esteettiset ratkaisut, luova muotoilullinen tarkoituksenmukaisuus, yksinkertainen kiinnostava oivaltavuus, kommunikationaalinen kiteyttämiskyky — mm. näistä asioista ponnistaen on mahdollista luoda kaupallisesti vaikuttavaa kommunikaatiota, sellaista, josta syntyy sekä huomioarvoa, että resonanssia haluttujen kohderyhmien mielenmaisemassa.
Toisin sanoen, kaupallista menestystä markkinoinnin ja brändimuotoilun keinoin.

Ja on tietysti hyvä myös muistaa, että kaupallinen menestys käsittää niin perinteisen myynnin kasvun kuin arvon nousun (B2C & B2B), mutta tismalleen samat lainalaisuudet pätevät myös vaikapa yhteiskunnalliseen, kunnalliseen tai  poliittiseen vaikuttamiseen.

Lopuksi. Vaikka kaupallinen muotoilu ei ole “kaikki”, ja tuotteen tai palvelun hyvyys ja tarpeellisuus esittää aina pääosaa tässä jännässä palapelissä, voi laadukkaalla ja kiinnostavalla kommunikaatiolla sekä luoda haluttavuutta, että nopeuttaa huomattavasti palvelun tai tuotteen menestystä.

Peace








ÅBOUT

About 25 vuotta markkinoinnin, mainonnan ja brändimuotoilun suunnittelua ja tekemistä Art Directorina ja luovana johtajana — lokaatioina Helsinki & Turku — inhouse-toimistoissa, mainostoimistoissa, freelancerina ja yrittäjänä (markkinointi- & designtoimisto UUSI STUDIO®).

Mainontaa, brändimuotoilua, markkinointia, konsepteja, kampanjoita, brändien rakentamista, visuaalisia identiteettejä ja pakkaussuunnittelua, kaupallista muotoilua sen kaikissa eri muodoissa ja konteksteissa kanavariipumattomasti.

Suuri määrä asiakkaita ja toimeksiantoja — isoja, pieniä ja kaikkea siltä väliltä — B2C, B2B, yhteiskunnallinen, kunnallinen — globaaleista lääkeyhtiöistä paikallisiin urheiluseuroihin, start-upeista ikonisiin brändeihin, mm. Helkama, Mehiläinen, Isku, S-ryhmä, Tokmanni, Marli, Teboil, Turun Sanomat, Budget Sport, Oikotie, HC TPS, Mieli ry, Finnlines, HifiStudio, Biocodex ja niin edelleen.

Plakkarissa myös useita alan palkintoja useina peräkkäisinä vuosina.

Tällä hetkellä toimin vastaavana luovana johtajana Kaski Creative Agencyssa.